Aktuality

4.3.2024 Podvodník sa vydával za policajta

Vďaka perfektnej práci michalovských policajtov senior o svoje peniaze neprišiel.

Podvodník sa vydával za policajta a pre peniaze poslal taxík

 

Polícia nikdy takýmto spôsobom nepostupuje a nekontaktuje občanov !

 

     Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú na senioroch prostredníctvom zaužívaných legiend. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť, dobrosrdečnosť a nepoučiteľnosť stávajú často obeťami podvodov a krádeží. Podvodníci sa skrývajú v osobách, ktoré sa na seniorov obracajú s naliehavou prosbou o finančnú pomoc prostredníctvom vymyslených príbehov. Tentokrát sa podvodník vydával za policajta a pre peniaze poslal taxík. Použil legendu „syn spôsobil dopravnú nehodu“.

     Dôverčivý 62-ročný muž z michalovského okresu sa v týchto dňoch takmer stal obeťou podvodníka a prišiel by tak o pár tisíc. Prípadom sa už intenzívne zaoberajú michalovskí kriminalisti. 62-ročného muža telefonicky kontaktoval neznámy muž s českým dialektom a prízvukom, predstavil sa ako policajt a oznámil mu, že jeho syn spôsobil v Českej republike dopravnú nehodu, pri ktorej zomrel motocyklista a môže ísť do väzenia až na 12 rokov. Dokáže mu pomôcť, ale je potrebné zaplatiť „kauciu“. Podľa inštrukcií neznámeho muža, falošného policajta, preľaknutý muž peniaze zabalil a balík odovzdal pracovníkovi taxi služby, ktorý ho už čakal na dohodnutom mieste. Páchateľ po celý čas seniora telefonicky kontaktoval vo veľmi krátkych intervaloch, aby mu znemožnil preveriť u príbuzných uvádzané skutočnosti v telefóne. Keď si senior uvedomil, že pravdepodobne ide o podvod a medzitým sa telefonicky skontaktoval so synom, ktorý mu to potvrdil, dostavil sa na policajné oddelenie, kde túto nekalú praktiku podvodníka oznámil.

     Polícia začala ihneď konať. Precíznou operatívno-pátracou činnosťou michalovských kriminalistov bolo zistené vozidlo taxislužby, ktorého vodič mal balík prevziať a doručiť do zahraničia. Následne sa policajti skontaktovali s vodičom a do pár hodín sa balík s peniazmi vrátil jeho majiteľovi.

     Prípadom sa už zaoberá vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach, ktorý v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin podvodu v štádiu pokusu. Polícia po páchateľovi intenzívne pátra.   

Seniori, zbystrite pozornosť, ak vás ktokoľvek telefonicky žiada o peniaze!

NEVERTE OSOBÁM

  • ktoré tvrdia, že sú pracovníci Slovenskej pošty a nesú vám preplatok
  • ktoré tvrdia, že sa nachádzate v nebezpečenstve a niekto vás chce okradnúť,
  • ktoré sa predstavia ako policajti a vyzvú vás, aby ste peniaze a cennosti, ktoré máte vložili do tašky a vyhodili z okna alebo odovzdali neznámej osobe,
  • ktoré sa predstavia ako lekári, či policajti a oznámia vám, že váš príbuzný mal alebo zapríčinil dopravnú nehodu, pri ktorej sa zranil spolu s inými osobami a súrne potrebuje peniaze.

Skôr ako niekomu zveríte svoje celoživotné úspory, poraďte sa so svojimi príbuznými!

Niekoľko dôležitých rád, ako sa nestať obeťami podvodníkov a zlodejov:

  • Nekomunikujte s osobami, ktoré sa v telefóne vydávajú za vášho príbuzného, lekára, policajta, či inú osobu a žiadajú od vás peniaze, takýto hovor ihneď ukončite.
  • Nehovorte do telefónu, koľko peňazí máte doma alebo v banke.
  • Nevyhadzujte peniaze a cenné predmety z okna.
  • Nevyberajte pre cudzie osoby peniaze z bankomatu alebo zo svojich účtov.
  • Nedávajte peniaze a cenné predmety cudzej osobe, aj keď tvrdí, že ju za vami posiela váš príbuzný.
  • Neriaďte sa pokynmi volajúceho podvodníka a neverte príbehu, ktorý vám do telefónu rozpráva!
  • Nezabúdajte, že preplatky a nedoplatky sa nevyplácajú v hotovosti prostredníctvom zamestnancov spoločností, či iných osôb.
  • Ak sa volajúci vydáva za vášho príbuzného alebo volá v jeho mene, obratom si u príbuzných overte informácie, ktoré vám uviedol v telefóne!
  • Ihneď volajte svojim príbuzným alebo známym, ktorým dôverujete a povedzte im, aký ste mali telefonát, poraďte sa s nimi!
  • Cudzie osoby nikdy nevpúšťajte do svojho príbytku a nezostávajte s nimi osamote!

     Polícia upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli pri komunikácii s cudzími osobami opatrní, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a žiadať o peniaze a cennosti, či ponúkať pomoc. Je dôležité, aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, rovnako tiež osoby, ktoré nepoznajú, prípadne osoby, ktoré ich navštívili a sami bez ich kontaktovania ponúkajú pomoc. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo.   

Krajské riaditeľstvo policajného zboru Košice