KRIMI FOTO: Buďte ostražití a pozrite sa či nemáte dvere označené silikónom!

Polícia SR - Bratislavský kraj
Buďte ostražití a pozrite sa či nemáte dvere označené silikónom!
Upozorňujeme občanov, že vlamači prišli opäť s novými spôsobmi označovania bytov. Policajti Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II v jednom z bytových domov v rámci dokumentovania majetkovej trestnej činnosti spozorovali na viacerých medzi dverami bytov a zárubňami silikón. Tento spôsob dával vlamačom informáciu či sa v danom byte za uplynulé dni niekto nachádzal.
PRVÉ PRÍPADY:
Silikónové označenie dverí využil neznámy páchateľ aj v prípade, ktorý sa stal na Družicovej ulici v Bratislave. Neznámy páchateľ za použitia násilia vylomil zámok dverí na jednom z bytov a následne vnikol do jeho vnútorných priestorov, z ktorých odcudzil finančnú hotovosť a šperky. Do ďalšieho bytu v uvedenom bytovom dome sa pokúsil vniknúť, avšak dvere sa mu nepodarilo otvoriť.
Vyšetrovateľ začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci úmyselného prečinu porušovania domovej slobody v súbehu s úmyselným prečinom poškodzovania cudzej veci v časti dokonanom a v časti spáchanom v štádiu pokusu.
V súvislosti s týmito prípadmi vyzývame občanov k zvýšenej všímavosti a odporúčame nasledovné:
Pred odchodom na dovolenku starostlivo zamknite dvere a zavrite okná. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná. Počas Vašej neprítomnosti požiadajte príbuzných, dôveryhodných známych alebo susedov, aby vám pravidelne vyberali poštovú schránku a kontrolovali neporušenosť bytu/domu. Nezaťahujte okná roletami – dávate tým na vedomie, že nie ste doma. Informujte aj Vašich susedov o tejto taktike zlodejov a majte s nimi dobré vzťahy. Sú jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom. Požiadajte ich, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu/bytu, všímali si pohyb neznámych podozrivých osôb, a ak je to možné vyfotografovali ich. Ak máte nainštalovaný bezpečnostný systém vždy použili pred odchodom z bytu. Taktiež venujte pozornosť Vašim vchodovým dverám či zárubniam do bytu, konkrétne či nevykazujú známky prelepenia alebo iného označenia.
Zdroj: Krajské riaditeľstvo policajného zboru Bratislava