KRIMI FOTO: Banskobystrickí policajti objasnili sériu lúpeží a vlámačiek, štyrom obvineným hrozia vysoké tresty

Policajtom z Banskobystrického krajského riaditeľstva policajného zboru sa podarilo rozložiť skupinu páchateľov páchajúcu násilnú a majetkovú trestnú činnosť a  vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici stíha obvineného:

39-ročného Norberta Z. z Vrbovky v okrese Veľký Krtíš z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a prečinu porušovania domovej slobody v spolupáchateľstve, zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi a zločinu a prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami,

54-ročného Ivana V. z Veľkého Krtíša z obzvlášť závažného zločinu lúpeže v spolupáchateľstve, 

41-ročného Bohuša B. z Krupiny z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a prečinu porušovania domovej slobody v spolupáchateľstve,

34-ročného Dušana M. zo Stožku zo zločinu krádeže, prečinu porušovania domovej slobody spáchaného formou účastníctva.

Po spoločnej dohode 31. januára vo večerných hodinách v obci Teplý Vrch lúpežne prepadli majiteľov rodinného domu. Maskovaní kuklami a oblečením s  označením POLICIA predstierali, že ide o policajnú protidrogovú raziu. Pri prepade použili slzotvorný plyn a mierili na poškodených zbraňou. Mužovi lepiacou páskou  spútali  ruky za chrbtom a bili ho obuškom, kým neotvoril trezor z ktorého ukradli peniaze. Spôsobili mu zranenia ktoré si nevyžiadali práceneschopnosť. Odcudzením peňazí im spôsobili škodu takmer 54 400 eur. Toto ich konanie sledoval aj maloletý syn poškodenej, voči ktorému násilie nepoužili. Policajtom sa pri domovej prehliadke podarilo nájsť drogy a aj zbraň použitá pri lúpežnom prepadnutí, ktorú mal páchateľ v nelegálnej držbe. 

Bohuša B. a Ivana V.  stíhajú za zločin krádeže v spolupáchateľstve. V noci zo 16. na 17. novembra 2017 po vzájomnej dohode sa v Mládzove vlámali do areálu píly, kde ukradli uhlovú brúsku, 4 motorové píly, GOLA sadu a zaparkované neuzamknuté nákladné motorové vozidlo Tatra 815 s hydraulickou rukou. Majiteľom spôsobili škodu za viac ako 20-tisíc eur.

Bohuša B. a Ivana V. stíhajú za zločin krádeže v spolupáchateľstve. V noci z 23. na 24. novembra 2017 v obci Hontianske Nemce sa vlámali do garáže s dielňou.  Ukradli obecný traktor Zetor 5245, motorovú pílu, 2 krovinorezy a vŕtačku.  Obci Hontianske Nemce tým spôsobili škodu viac ako 11.200 eur.

Bohuša B., Ivana V. a Dušana M. stíhajú za zločin krádeže. V noci z 28. na 29. januára v obci Vígľaš, na Malinovského ulici po predchádzajúcom natypovaní objektu sa po  vzájomnej dohode vlámali do prevádzky spoločnosti.  Ukradli trezor v ktorom sa nachádzala finančná hotovosť a 50 stravných lístkov. Krádežou spôsobili škodu za viac ako 1830 eur.  Policajtom sa podarilo trezor nájsť v Sebechlebskej priehrade a za spolupráce s hasičským a záchranným zborom za použitia potápačov a techniky tento vytiahnuť. 

Norberta Z. a Ivana V. stíhajú za zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody v spolupáchateľstve. Dňa 24. januára okolo 3.45 hodine v obci Kalinovo sa Norbert neoprávnene dostal do dvora riadne oploteného rodinného dvojdomu a následne sa vlámal do domu, kde spal majiteľ domu, ktorého zobudil výkrikom „POLÍCIA, následne bol vyrušení ďalšou majiteľkou domu na ktorú namieril zbraň. Keď majiteľ povedal, že nemá peniaze, vzal mu mobilný telefón, preskočil plot a z miesta činu spoločne s komplicom ušiel.  Majiteľom spôsobili škodu poškodením a krádežou mobilu za 30 eur.

Traja z obvinených sú už za tieto skutky stíhaní vo väzbe a za závažné zločiny môžu byť potrestaní odňatím slobody na 10 až 15 rokov. Jeden z páchateľov je za skutky spáchané formou účastníctva stíhaný na slobode a hrozí mu trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov.

Zdroj: Krajské riaditeľstvo policajného zboru Banská Bystrica