Kniha: CHCETE BÝVAŤ BEZPEČNE?

Zabezpečenie okien

Bezpečné okná
Okná patria k najslabším miestam v byte a dome, kadiaľ sa zlodeji pokúšajú dostať dnu. Kým vo vyšších poschodiach bytových domov je vstup dverami jedinou použiteľnou cestou pre zlodeja, v prípade rodinných domov je pravdepodobnejší prístup zlodeja práve oknom. Najviac zneužívané sú okná hlavne v prízemných priestoroch, ďalej okná pivničné, vikiere, násypné otvory a balkónové okná a dvere. Proti rozbitiu okna pomôžu bezpečnostné fólie alebo vrstvené sklá. V prízemných bytoch prispeje k ochrane bytu aj namontovanie mreží či vonkajších roliet. Zlodeja nemilo prekvapí aj uzamykateľná kľučka na okne, takže okno neotvorí ani po rozbití okennej výplne.

Bezpečnostné kovanie
Skoro každý druhý pokus o vlámanie sa oknom je neúspešný hlavne vďaka okennému kovaniu a zabezpečovacej technike. Pod pojmom kovanie okna rozumieme uzamykací mechanizmus, pánty a systém otvárania a sklápania vrátane ovládacích prvkov. Moderné okenné systémy, či už plastové, drevené alebo hliníkové už majú zväčša celoobvodové kovanie. Bezpečnostné kovanie možno bez väčších problémov inštalovať do všetkých typov rámov a krídel – nezáleží na tom, z akého materiálu sú vyhotovené. Z estetického hľadiska sú dnes uprednostňované okná so skrytým kovaním, či už mechanickým, alebo elektrickým.

Bezpečnostné sklá
Zlodej, ktorý sa chystá ohroziť váš domov si nie náhodou vyberie ako vstup okno. Niektorí rozbijú sklo, iní si ho „otvoria“. Bezpečnostnú odolnosť proti nárazu, poškodeniu, vypáčeniu a vniknutiu nežiaducej osoby musia zabezpečovať všetky súčasti okna. Avšak ani najlepšie zabezpečenie rámov okna a bezpečnostné kovanie nepomôže, ak okno nemá zodpovedajúce zasklenie. Preto takým prvým stupňom ochrany je zasklenie bezpečnostným sklom alebo použitie ochrannej fólie. Odolnosť sklenenej výplne okenného otvoru proti prieniku je určená typom použitého bezpečnostného skla. Podľa stupňa rizika a požadovanej úrovne bezpečnosti si môžete vybrať zo širokej škály bezpečnostných skiel. Napríklad odolných proti hodeniu premetom, proti prierazu, proti strelným zbraniam alebo účinkom explózie z nálože výbušniny. Existujú aj bezpečnostné sklá reagujúce na chvenie, ktoré spúšťajú signalizačné zariadenie. Súčasné vyspelé technológie výroby zaisťujú, že sklo nemusí byť až také krehké. Vďaka nim máme k dispozícii špeciálne bezpečnostné sklá. Okrem aktívnej bezpečnosti spočívajúcej v ochrane človeka a jeho majetku pred neželaním vniknutím zabezpečujú bezpečnostné sklá aj pasívnu bezpečnosť, ktorou je ochrana človeka pred vážnymi poraneniami spôsobenými samotným sklom.

Bezpečnostné fólie
Podľa odborníkov je najlepšou formou bezpečnostného vylepšenia skla použitie bezpečnostnej fólie, ktorá je tvorená vrstvami polyesterového filmu a výrazne spevní celé okenné plochy. Zdrží vniknutie zlodeja a spomalí jeho postup, pretože sklo sa ani po rozbití neroztriešti, zostáva vcelku a nepriestupné. Nedá sa ním prehodiť kameň ani iný ťažký predmet. Preraziť fóliu, aby v nej vznikol otvor, je rovnako náročné ako prepíliť mrežu. Bezpečnostnú fóliu možno kombinovať i s ďalšími fóliami – napríklad s protislnečnou alebo s fóliou zabraňujúcou zbytočnému úniku tepla z miestnosti. Zásadná výhoda inštalácie bezpečnostnej fólie je možnosť úpravy akéhokoľvek jestvujúceho zasklenia bez nutnosti stavebných a konštrukčných úprav okenného rámu alebo zasklenia. Fólie sú číre s priepustnosťou 80 % denného svetla. Ich použitie nemení vzhľad pôvodného zasklenia, len ho mechanicky spevňuje.

Vonkajšie okenice, žalúzie, rolety a mreže
Napriek tomu, že súčasná doba výrazne zmenila vzhľad našich domov a okenice vytlačila do úzadia, sú schopné stále plniť nielen funkciu romantického doplnku fasády, ale aj praktické funkcie. Okrem toho, že ochránia pred nepriazňami počasia, sú ďalším variantom ochrany okien a domu. Pokiaľ sa na váš dom okenice hodia, môžete si vybrať z kvalitného dreva, plastu aj hliníka s vystuženými profilmi. Podľa tvaru okeníc a ich funkcií si môžete vybrať rôzne druhy kovania a mechaniky na ich otváranie vrátane bezpečnostného. Bezpečnostné otváracie okenice slúžia na ochranu okien a balkónových alebo terasových dverí. Ak sú vybavené šikmými alebo pohyblivými lamelami, zároveň slúžia aj ako žalúzie. Ak ste majiteľom prízemného bytu s balkónom, nepohrdnite ani mrežami. Výhoda pevných mreží pri zabezpečení trebárs okna rodinného domu na prízemí je v ich pevnosti a v tom, že chránia aj samotný rám okna. Nevýhodou je estetické hľadisko, pretože nie každý chce mať zamrežovaný výhľad z interiéru. Nevýhodu pevných mreží – zatienenie výhľadu – odstránia mreže nožnicové alebo rolovacie. Viac ako na oknách rodinných domov sa však využívajú na výkladoch obchodov. Nožnicové mreže je možné roztiahnuť do strán a vhodne skryť a opäť zatiahnuť a pevne uzamknúť. Vlámanie oknom skomplikujú aj predokenné rolety chrániace celé okno – rám aj krídlo. Okrem zabezpečenia prinášajú aj úsporu tepla, ochranu proti slnečným lúčom, vplyvom počasia, zaistenie súkromia a ochranu pred hlukom. Inštaláciou predokenných roliet nielenže zaistíte ochranu okna pred prípadným vniknutím, ale zároveň zamedzíte pohľadom zvonka do vášho domu. Spustené rolety vydržia vysoké zaťaženie. Na zvýšenie odolnosti proti vlámaniu je možné roletové systémy doplniť uzáverom, ktorý zabraňuje vytlačeniu. Materiál, z ktorého sú lamely najčastejšie vyhotovené, je hliníková zliatina dural, plast a drevo. Montáž predokenných roliet sa vykonáva podľa stavebnej pripravenosti. Výhodou roliet je okrem iného úspora energie a ochrana samotných okien. Nielen proti dažďu, snehu a mechanickému poškodeniu, ale aj proti UV žiareniu.