Aktuality

24.11.2022 SENIORKY, KTORÉ SA NEDALI OKLAMAŤ!

V Handlovej a v Prievidzi opäť úradovali podvodníci. Duchaprítomnosť si tentokrát zachovali ženy vo veku 68, 77, 80, 83 a 92 rokov a nedali sa oklamať. Všetky staršie ženy  včera vo večerných hodinách telefonicky kontaktovala neznáma osoba (vo väčšine prípadov išlo o muža, ale v telefóne sa ozvala aj žena) z utajeného telefónneho čísla.  Neznámy muž sa predstavil  ako pracovník pošty s tým, že im bude doručený balík. Popri tom zisťoval, aké majú doma cennosti. Všetky oslovené seniorky  následne ukončili telefonát.

V jednom prípade 68-ročnej staršej žene zavolala neznáma žena, ktorá sa predstavila ako pracovníčka pošty a použila tú istú legendu, že jej príde balík. Seniorka telefón zložila. Za chvíľu jej zavolal aj muž, ktorý sa predstavil ako policajt a začal zisťovať, aké má doma cennosti. Aj tento telefonát oslovená seniorka ukončila.

92-ročnej staršej žene z Handlovej  zavolal neznámy muž, ktorý sa predstavil ako policajt, s tým, že je v nebezpečenstve a pýtal sa jej, či má doma šperky, pretože obsadia panelák. Vystrašená staršia žena našťastie tomuto klamstvu neuverila a kontaktovala svojho syna.

Spoločnými silami bojujeme proti podvodníkom, ktorí žiadajú od dôverčivých seniorov peniaze. Formou letákov, tlačových správ, osobnými stretnutiami so seniormi, ako aj oslovením farností, ktorých informujeme formou príspevkov a tiež príspevkami na sociálnych sieťach. Postupne sa nám podarilo eliminovať tieto podvody na starších obyvateľoch a to aj za pomoci mladších rodinných príslušníkov. Najčastejšími legendami pod ktorými podvodníci volali boli: pracovníci pošty, elektrární a vodární a následný telefonát od „kriminálky“, lekári, sestričky, policajti, ale aj prokurátori. Vo všetkých vyššie uvedených legendách sa podvodníci pokúšali iba o jediné – získať celoživotné úspory seniorov.

Z uvedeného dôvodu polícia opäť upozorňuje seniorov, aby preverovali a vyhodnocovali informácie, ktoré sú im podsúvané neznámymi volajúcimi, či sa jedná o skutočnosť alebo klamstvo.

Zdroj: Krajské riaditeľstvo policajného zboru Trenčín