Aktuality

1.10.2021 Vydával sa za policajta, žena takmer prišla o svoje úspory

Košickí policajti pred pár dňami zaznamenali prípad, kedy doposiaľ neznámy páchateľ zatelefonoval 57-ročnej žene z Košíc a predstavil sa ako „Marián Belanský“. Ďalej uviedol, že je policajt a má podozrenie, že sa do jej bankového účtu „nabúralli“ hackeri s tým, že je potrebné, aby urýchlene previedla 4.700 eur na iný účet. Nadiktoval jej číslo účtu a ďalej ju inštruoval ako vykonať prevod peňazí. Poškodená žena tak aj urobila. O svoje úspory „našťastie“ neprišla správnym vyhodnotením bankovej inštitúcie a včasnou komunikáciou s orgánmi činným v trestnom konaní. 

     O tomto podvodnom konaní poškodená žena podala trestné oznámenie a polícia už vo veci koná.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej  polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin podvodu. Hrozba neoprávneného prístupu do účtu poškodenej ženy sa nepotvrdila. Po páchateľovi, ktorý takýmto spôsobom poškodenú ženu uviedol do omylu, polícia pátra. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest odňatia slobody jeden až päť rokov.

 Polícia upozorňuje na nekalé praktiky podvodníkov! Vždy volajte políciu na čísle 158!

       Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú aj na senioroch. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží. Páchatelia sa pod rôznymi zámienkami dostávajú do ich blízkosti, uvedú ich do omylu, a podvodom, či obyčajnou krádežou ich pripravia o cenné predmety alebo peniaze. Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod zámienkami rôznych emotívnych príbehov /legiend/.

     Páchatelia trestnej činnosti si tieto obete vyberajú náhodne bez vekového rozdielu v rôznych hodinových intervaloch. Obete páchateľov sú väčšinou osoby vyššieho veku, pričom predmetom záujmu je vylákanie finančných prostriedkov pod rôznymi legendami, ako napr.: kontaktujú poškodené osoby telefonicky na pevné linky, pričom sa predstavia ako ich rodinní príslušníci /vnuk, vnučka/, lekár /prehryznutý jazyk, dopravná nehoda ich príbuzných/ alebo pracovník banky, ktorý požiada o prístupové kódy k účtu formou SMS správy, ďalej potreba finančných prostriedkov  na kúpu motorového vozidla, darček pre rodičov, či na iné účely. Páchatelia si väčšinou žiadajú zaslať finančné prostriedky cez rôzne bankové služby.

Zdroj: Krajské riaditeľstvo policajného zboru Košice