Aktuality

11.7.2018 Podvody na senioroch neutíchajú

Polícia ročne vykoná niekoľko preventívnych projektov, posedení a diskusií so seniormi, aby ich vystríhala pred nástrahami rôznych podvodníkov. Naliehavá situácia na strane volajúceho je natoľko presvedčivá, že starší ľudia podľahnú ihneď potrebe pomôcť svojim blízkym a situáciu si dostatočne nepreveria. Aj v tomto roku sa na políciou obrátilo 22 občanov, ktorí podali trestné oznámenie. Z toho 20 prípadov vyšetrovali policajti v okrese Trnave, jeden bol nahlásený v okrese Galanta a jeden prípad vyšetrovali policajti v okrese Dunajská Streda. Je predpoklad, že nenahlásených prípadov, príp. neúspešných pokusov môže byť v iných okresoch i viac. Obete týchto trestných činov majú neraz pocit vlastného zlyhania a udalosti nahlasujú s časovým odstupom, prípadne vôbec, čo sťažuje prácu polície pri odhaľovaní páchateľov. Vo väčšine oznámených prípadov využili páchatelia známu legendu VNUK a VNUK – dopravná  nehoda. 

Polícia preto upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obzvlášť obozretní. Podvodníci volajú starším osobám najmä v neskorých nočných hodinách alebo skorých ranných hodinách a  predstavujú sa nielen ako ich príbuzní ale aj ako dobrý známy niekoho z rodiny. Vo všetkých prípadoch žiadajú požičať peniaze na rôzne účely. Seniorom napr. oznámia, že ich príbuzný zavinil pod vplyvom alkoholu ťažkú dopravnú nehodu, spôsobil škodu a zranenie inej osobe a teraz leží v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si pri dopravnej nehodne odhryzol jazyk. Od seniorov žiadajú navyše peniaze aj na operáciu príbuzného seniora, nakoľko je v kritickom stave. Staršiu osobu kontaktujú niekoľkokrát za sebou tak, aby konala pod tlakom bez možnosti overenia si situácie u blízkych.

Polícia sa v teréne stále stretá aj s najznámejšími legendami. Podvodníci vystupujú aj ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov, či iných inštitúcií, tiež ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a popritom pýtajú peniaze na operáciu ich príbuzného v kritickom stave. Na ulici sa „darí“ stále aj podomovým predajcom, ktorí lákajú seniorov na „výhodné“ kúpy rôzneho tovaru (vlnené prikrývky, masážne stroje, zdravotnícke pomôcky, hrnce, nože).

Polícia upozorňuje, že v mnohých prípadoch ide o  podvodníkov, ktorí sa v prvom rade snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich pod rôznymi zámienkami okradnúť. Polícia preto zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a nevyberali pred nimi peniaze. Podvodníci ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník ako od nich vylákať peniaze a vzápätí ich pripraviť o celoživotnú úspory. 

Zdroj: Krajské riaditeľstvo policajného zboru Trnava