Aktuality

20.10.2016 „Lov“ na seniorov stále pokračuje, rodinní príslušníci, varuje ich!

Vyšetrovateľ vo  Zvolene začal trestné  stíhanie vo veci prečinu podvodu a zločinu porušovania domovej slobody. Doposiaľ neznámy páchateľ v pondelok (17.10.) v čase medzi  22.00 až 23.00  hodinou, zatelefonoval   na  pevnú  linku 70-ročnej dôchodkyni zo Starej Huty. Oslovil ju „starká", pričom si poškodená  podľa hlasu myslela, že je to jej vnuk. Povedal jej,  že mal dopravnú nehodu, pri  ktorej  zranil  dieťa. Teraz  sú  všetci  v nemocnici a s rodičmi dieťaťa sa dohodol, že nebudú volať políciu, ak im dá peniaze a preto  ju požiadal o finančnú hotovosť.  Pre  peniaze  mali  prísť  rodičia zraneného dieťaťa a mali sa s poškodenou stretnúť pri kostole. Následne sa s údajnými rodičmi zraneného  dieťaťa  dôchodkyňa stretla na dohodnutom mieste a  potom  spoločne  išli  k nej domov. Spoločne  všetci  vošli  do domu, kde im odovzdala 400 eur a potom neznámy muž a žena odišli. Polícia po páchateľoch pátra. Za tieto skutky hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov.    

Upozorňujeme seniorov, nech už si páchatelia vymyslia čokoľvek, aby nikdy nedávali peniaze cudzím osobám a nikdy ich nevpúšťali do svojich domov či bytov a aby akýkoľvek podozrivý telefonát ihneď oznámili na polícii.

Modus operandi, resp. spôsob spáchania tejto kriminality spočíva najmä v tom, že páchatelia sa pod rôznymi vymyslenými legendami snažia v prvom rade osloviť seniorov, následne sa dostať do ich blízkosti a získať ich dôveru. Jediným cieľom páchateľov je dostať sa do príbytkov seniorov, lokalizovať miesto úspor seniorov a v nepozorovanej chvíli (odpútaním pozornosti) podvodne od nich vylákať alebo im ukradnúť peniaze, šperky alebo iné cennosti. V mnohých prípadoch ide o celoživotné úspory seniorov, ktoré predstavujú nemalé finančné prostriedky. 

Pre páchateľov táto trestná činnosť predstavuje jeden zo spôsobov obživy. Tiež je nesporné, že seniori sa stávajú skoro každodennými obeťami tejto trestnej činnosti z rôznych príčin, napr. pre ich stály mesačný príjem (dôchodok), vysokú dôverčivosť, dobrosrdečnosť, ochotu pomôcť, bezbrannosť, zábudlivosť, ale aj zlý zdravotný stav, vysoký vek  a v neposlednom rade aj pre ich nepoučiteľnosť.   

          Požičanie peňazí cez telefón volajúcemu členovi rodiny v núdzi, tzv. legenda „vnuk“

         Ide o prípady, kedy páchateľ ako údajný člen rodiny (vnuk, syn, synovec alebo iný príbuzný, či známy) telefonuje seniorovi spravidla na pevnú linku, že potrebuje požičať peniaze na kúpu auta, elektroniky, bytu, darčeka pre rodičov alebo iný účel. V telefóne pôsobí dôveryhodne a ubezpečuje seniora, že peniaze čoskoro vráti. Seniora presvedčí, že naozaj volá príbuzný aj vtedy, keď má senior pochybnosti o jeho hlase (napr. uvedie, že je nachladnutý). Páchateľ úmyselne volá niekoľkokrát za sebou, aby senior nemal čas overiť si, či naozaj volá údajný člen rodiny. Zároveň nalieha, že peniaze potrebuje okamžite. Následne sa ospravedlní, že pre peniaze nemôže osobne prísť kvôli pracovnej zaneprázdnenosti, či z iného dôvodu a preto posiela asistentku, kamarátku alebo inú osobu. V prípade, ak senior nemá doma požadovanú sumu, páchateľ ho doslovne donúti vybrať peniaze z osobného účtu alebo bankomatu. Vyskytli sa prípady, kedy páchateľ zabezpečil seniorovi taxík, aby mohol ísť vybrať peniaze do banky. Bolo zistené, že páchatelia si náhodne vytypovali seniorov cestou verejne dostupného telefónneho zoznamu.

          Požičanie peňazí v súvislosti s dopravnou nehodou, tzv. legenda „kamión“

Páchatelia si náhodne vytypujú seniora na verejnosti (napr. pred obchodom, bankou, poštou) a pýtajú sa na cestu do nemocnice. Tvária sa, že sú cudzinci a nemajú miestnu znalosť. Ak senior prejaví ochotu pomôcť, následne ho požiadajú o požičanie peňazí na operáciu ťažko zraneného príbuzného, ktorý leží v nemocnici, v dôsledku nehody s kamiónom. Páchatelia pritom často využívajú medializované správy o nehode. Predstierajú veľkú traumu, ktorú prežívajú z možnej straty príbuzného, ak lekárovi ihneď nezaplatia peniaze v hotovosti za operáciu. Tvrdia, že pri sebe nemajú peniaze v eurách, ale v inej mene. Tieto peniaze sú ochotní dať v kufríku seniorovi ako zábezpeku. Nakoniec ubezpečia seniora, že sa pre peniaze čoskoro vrátia a zároveň prinesú aj požičané peniaze. Ak senior nemá doma peniaze, páchatelia sú ochotní ísť s ním do banky alebo k bankomatu a počkajú kým vyberie požadovanú sumu.

Zdroj: Krajské riaditeľstvo policajného zboru Banská Bystrica